Alla inlägg den 30 juli 2014

Av Jennica - 30 juli 2014 09:47

Hur va de här nu med att sluta med napp o blöja på små barn? Vi tycker här hemma att eftersom Ebba faktiskt inte haft napp på ett halvår (hos oss i alla fall då mamman inte riktigt orka med vissa saker när det blir lite jobbigt) så va dags att sluta med napp på natten också. För 4 veckor sedan så sa ja o F att; visst, de kommer bli lite tjat och lite tjafs vad gällande nappen på natten men det kommer gå ganska snabbt. Sagt och gjort, vi sa att alla napparna hade försvunnit och att vi inte hittade en enda. Gick ut i köket o "letade" när hon låg i sängen, smällde lite högre i lådor o skåp så att hon hörde att vi letade. När hon tjatade lite mer så bad vi henne att gå upp o leta med oss men det fanns ingen napp någonstans. Detta tjatet pågick i ca 2-3 dagar och sedan sov hon utan napp restena av veckan. Veckan där efter, trots att vi bad mamman att ta denna fighten, så fick hon napp varenda kväll. Förrförra måndagen så kom till oss och vi fortsatte på vår grej o skulle säga att vi inte hade några nappar. Förberede oss på de värsta men hon fråga en gång och sedan frågade hon inte mer på 2 veckor utan sov helt utan napp. Då anser jag att gjorde detta lite självmant och är tillräckligt stor för att sluta med napp. Detta är en sak upp till föräldrarna i grund o botten och barnet rättar sig efter det. Är det samma sak när det gäller blöja? Alla har nog olika åsikter om detta som i mycket annat såklart. Barnens mamma tycker att det är viktigare att få den lilla blöjfri, antagligen då det kostar henne för mycket pengar då hon har ett barn till där hemma som använder blöja. Jag i min tur kan tycker att detta är en grej upp till barnet. Ett barn måste känna av ifall dem är kissignödiga eller inte, detta kan i vissa fall börja först i 5-6 års ålder som de skulle vara så. Det är inget man "tvingar" ett barn till o känna. I vårat fall är det så att vi sagt till Ebba att hon får en guldstjärna att sätta på potten varenda gång hon kissar på den. Ibland kommer hon frivilligt och säger "kissi" eller så frågar vi henne om hon behöver och då säger hon sa, tar av sig blöjan o sätter sig. Men många kommer hon inte o säger något alls utan hon bara kissar och direkt efter on kissat så säger hon kissi. Hon märker inte alltid av att hon är kissignöden som en annan gör. Så länge inte ett barn riktigt kan känna efter att hon eller han är kissignödig så kan man inte heller tvinga dem att sluta med blöja för att du själv tycker det. Självklart tycker väl alla föräldrar att det skulle vara skönt att ens barn slutar med blöja och napp i tidig ålder men ena saker är lite upp till föräldren i sig och andra saken är upp till barnet/barnen.

Detta är självklart bara mina tankar runt det hela och alla kan inte hålla med eller behöver hålla med heller för sakens skull men det är tråkigt när det känns som om vissa försöker motarbeta detta.

 

Nu har skrivit av mig lite och det är dags att göra sig iordning för att bege sig till jobbet. Trots att det är lite halvkasst väder så fundera ja på att fortsätta vara duktig o ta cykeln men det återstå o se om en kvart men det inte regnar. Ha en skön dag allihopa :)

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards